Съобщение за грешка

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/tbmaga/public_html/vacancia/includes/menu.inc).

Зимна езда като антистрес терапия

Зимната езда не е като лятната. Много по-приятна е. Това е мнението на повечето опитни жокеи, които никога не оставят конете си затворени в бокса в студените месеци. Затова, ако обичате тези величествени животни, ви предлагаме тази зима де се впуснете в това приключение, което ще ви даде невероятен заряд.

Да изгоним лошото настроение

Когато навън температурите са минусови, а светлата част от деня така оскъдна, най-добрият начин да се преборим с лошото настроение и липсата на витамин D са спортовете на открито. А те никак не са много, като изключим ските, сноуборда, кънките на лед. Но все пак, ездата през зимата има едно предимство - тя раздвижва абсолютно всеки мускул в тялото без изключение. И въпреки, че понякога клина ви може да хване ледена коричка, а миглите и ноздрите - скреж, разходката с кон в дълбоките преспи е преживяване, което не е за изпускане.

"Има едно много особено чувство, когато сутрин станеш и видиш, че навън е натрупал нов, пухкав сняг, а дърветата са с бяла дантела. Тогава си казваш: “Ех, днес планината ще е приказна за зимна езда. Палиш колата, отиваш до базата, препускаш под натежалите снежни клони, сядаш да се сгрееш с топъл чай в някоя хижа и забравяш за абсолютно всички ядове." Това ми споделя жокея Десислава Иванова, с която си говорим за зимната езда в планината, не като за спорт, а като за антистрес терапия.

Тя разказва, че в студа планинарските алеи са пусти, чува се само снега, който скърца под копитата на коня и усещането е магично.

А цената на подобно удоволствие за подобряване на спортната форма и настроение, едновременно, не е никак висока. Разбира се, тарифите варират. Ако ви поискат под 10 лв. за час - нещо не е наред с базата, в която възнамерявате да яздите. Нормално, час разходка в планината през зимата на гърба на учебен кон ще ви струва между 20 и 35 лв." Но си заслужава да опитате. Няма да усетите никакъв студ и колкото и да ви се е сторило страшно - ще слезете от коня с усмивка. Просто зимната езда прави чудеса с настроението.", категорична е Десислава.

Доверете се на опитния инструктор

Ако сте начинаещи, е изключително важно да се доверите на опитен инструктор, който да ви въведе в тайнството на ездата по възможно най-лесния и пряк път. Разбира се, всеки случай е индивидуален, но има някои основни правила, на които само добрия професионалист може да ви научи. Такава е Ана Елазова от конна база “Адгор”. “Обичам природата, конете, предизвикателствата... Конете са едни от най-красивите и чисти животни, от които човек може да черпи енергия и да се учи много. Конете ни учат на търпение, карат ни да бъдем себе си, да бъдем истински. Само така можем да изградим истинско партньорство със самото животно. С тях няма лицемерие, няма фалш. Нещо повече – конете ни помагат да развием инстинкта си за наблюдение и самонаблюдение, за анализиране на всяка ситуация.”, споделя Анна Елазарова, от екипа на конна база “Адгор”. 

Категория: