Съобщение за грешка

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/tbmaga/public_html/vacancia/includes/menu.inc).

Зелена ваканция

Почивката през лятото е времето да се заредим с нова енергия, да се отпуснем, да намалим стреса и напрежението от ежедневието. Затова често търсим кътчета, запазили естествения си вид. Все по-често перфектното място за почивка са диви морски плажове, където се чуват само звукът на вълните, гларусите и чайките. Най-предпочитани са местата с кристално чисти води, бели камъчета, миди и ситен пясък, или пък зеленината и свежестта на планината. Тревата е тъмно зелена, усеща се мириса на земя, горски цветя, билки и смола. Винаги търсим близката връзка с природата, която не намираме в градското ежедневие, връзка която ни зарежда със сила и енерия, пречиства и успокоява. За съжаление днес тези места стават все по-екзотични.

Голяма част от природното ни наследство е заплашено от скоростното разрастване на населението и икономическото развитие. Ако се замислим, мечтаните места за почивка ще се намират все по-трудно. Това е и причината биопродуктите да са толкова търсени и все по-скъпи. Все по-често използваме изрази като „екосъобразен начин на живот“, „здравословен“, „био“, „естествено отглеждани хранителни продукти“. Даваме ли си ясна сметка, че тези изрази отразяват всъщност резултата от замърсяванията които са причинени от човешката дейност. Моретата и океаните са замърсени, говорим за „супа от пластмаса“ с която се хранят рибите, които по-късно са и на нашата трапеза.

Около 10 млн. тона отпадъци попадат в световните морета и океани всяка година. Пластмасите, и по-специално найлоновите опаковки и пликове за еднократна употреба, са определено най-разпространеният вид замърсители. За разлика от органичните материали, пластмасите изобщо не „изчезват" в природата и се натрупват в околната среда.  Един милион морски птици и 100 000 морски бозайници биват убивани годишно от пластмаса в нашите океани и морета. Пластмасата се разпада в природата за над 500 години и т.н. Фактите са тревожни и изискват спеши мерки.

Всичко зависи от индивидуалното отношение и поведение на всеки един от нас, като консуматори, които оставят след себе си отпадъци. Най-добрият начин да спрем и намалим замърсяванията са разделното събиране и рециклирането на отпадъците. Не само ще ги ограничим, но ще намалим потреблението на природни ресурси. Знаете ли, че питейната вода на планетата Земя е под 1%? Ето защо през последните години отпадъците вече се разглеждат като ценен ресурс, който спестява употреба на вода, електроенергия, петрол и други суровини при производството на нови продукти. Напр. 1 тон рециклирана хартия спестява 4 100 клвч електроенергия и 31 780 л вода. 1 тон рециклирана стомана спестява 40% от водата, която е нужна за производството на нова стомана.

Ако искаме следващите години да продължаваме да се радваме на красиви природни плажове, паркове и планини, а не на резервати, трябва да сме категорични и да променим навиците и поведението си.

Източник: Eвропейска агнеция по околна среда

 

Категория: 

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; backup_file has a deprecated constructor in /home/tbmaga/public_html/vacancia/sites/all/modules/backup_migrate/includes/files.inc on line 205