Съобщение за грешка

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/tbmaga/public_html/vacancia/includes/menu.inc).

Високо с Весо Овчаров, където понятията имат други измерения

Изпадам в някаква страхотна вътрешна борба – от една страна това е невероятно предизвикателство, от друга – страхът си е страх, от трета - притеснението да не стане нещо със скъсаните връзки на коляното ми, които крепя като рохки яйца. „Ще пропуснеш шанса на живота си! Няма да си го простиш после!”, навиват ме всички отстрани. Нисан България са ни дали страхотната възможност да полетим в небето…”Този, с който ще летя, сигурен ли е? Да не се пребием?!”. Отсреща ми се усмихват: „Ама ти не знаеш ли, че това е Весо Овчаров?”, а мен толкова ме е хванал адреналинът, че почти не чувам.

Накрая се предавам и ме приготвят със специалните колани. На ми дава мира, че наистина мога да пропусна нещо уникално. От площадката се затичваме двамата в синхрон, един Nissan Navara дърпа отпред платното на крилото, докато се опъне и… политаме! Плавно се издигаме нагоре, а аз съм се стегнала като бетонен блок, пръстите са ми побелели от стискане на въжето. „Отпусни се, нищо страшно няма!”, казва ми Весо и започваме с плавни и широки кръгове да се изкачваме още нагоре.

Лелееее, няма такова усещане!! Направо съм в друг свят. „Гледай какви картини има под нас. Виж, дето ти най-много се дърпаше, най-голям късмет извади. Хванахме голям порив на въздушната струя и ако искаш сега по въздух може да се приберем до София”, (а ние се намираме до летище Граф Игнатиево). Не, не искам – ще ми дойде в повече като за първи път!

Реем се като свободни птици, а денят е приказно слънчев. По едно време Весо ми дава въжетата и казва: „Управлявай ти крилото, все едно въртиш волана на автомобила – натискаш наляво или надясно”. Е, това вече е върхът! Адреналинът обаче така ме бие, че усещам, че не мога повече да издържа и искам да се връщаме на Земята. Спускането вече ме кара да крещя – от удоволствие, от страх, от всякакви емоции… Самото кацане е супер леко и неусетно. Краката ми обаче вече не ме държат и добре, че са момчетата да ме подхванат. Смея се като луда… Чак по-късно разбирам в кои ръце е бил животът ми. Цяла привилегия!

Никога няма да забравя този първи полет и горещо препоръчвам това уникално усещане на всеки. Много пъти съм се връщала към него и всеки път осмислях нови неща от тези 15 минути във въздуха. Година по-късно си говорим с Весо Овчаров, но вече на твърда почва. 

Весо, какво е усещането да летиш? Какво ти дава?

- Когато летя се чувствам късметлия, имам достъп до не изчерпаема красота, а именно - природата. Дава ми възможност да погледна света през един съвършен ъгъл, птичи поглед. Също така ми помага да осмисля истинските стойностите в живота. Летенето учи на безброй неща, повечето от които са добродетели: респект към обитателите в природата, концентрация, решителност, вяра, разбиране и смирение... Едно от най-малко значими позитиви в летенето, е това, което именно всички считат за основно – адреналина. Докато летя не изпитвам адреналин, а и не го търся. Той не е здравословен, появява се при всякакъв вид опасности. А в летенето опасността е в пъти по-малка, отколкото шофирането в ежедневието, например... Летенето е щастие!

Какво ще кажеш на хора, които досега не са политали, но биха искали и в същото време изпитват страх?

- Ще кажа, че всеки трябва да го опита, почти не съществува процент от човечеството, който да не оцени летенето и да не му повлияе положително. Уви, т.нар. Homo Sapiens е свикнал да преценява и съди за неща чрез мисловната си проекция, което ни учат и в училище, и се счита за интелект. Оказва се обаче, че няма нещо, за което да не се заблудим генерално, когато не сме го опитали, а само си го представяме, независимо, че и инстинктите ни също ще кажат вътре в нас, „това е опасно, не е за мен, аз обичам да тичам или да плувам, това е моята страст и влечение”... Опитайте и се убедете сами, че разума няма нищо общо с реалността във вселената.

Страшно ли е, когато си в небето?

- Страшно красиво е и трудно може да свалите усмивката от лицето си! Кой не обича красиви неща!? Ако обичате грозни, тогава летенето не е за васJ

Могат ли да се качат на парапланер и деца, имат ли значение килограмите?

- Разбира се, че може, а и точно те са изцяло отворени към такъв вид изживяване. Колкото  по-тежък е човек, толкова по-добре ще планира и ще е по-бърз. Килограмите и като цяло всякакъв вид недъзи не влияят във въздуха, именно в тази среда всички сме равни.

За колко време човек може да се научи сам да лети? Колко полета трябва да направи и какви са първите стъпки, откъде да тръгне? Как минава едно начално обучение?

- Началният курс е 7 дни, за тях човек се научава да излита и каца също, както и на елементарен контрол над крилото във въздуха.

Първите стъпки са да се запишете на курс, цените в Българя са навярно едни от най-евтините в сравнение с цял свят! Просто стандарта в нашата страна е плачевен, което е плюс за учениците. Втората стъпка е да си вземете екипировка, която отново не е толкова скъпа, ако трябва до го сравним със зимните спортове или с колело. Началното обучение включва: теория, наземна подготовка да се научите да вдигате крилото и да го държите над главата си, 15 полета от нисък баир, 5 полета от висока планина, 1 тандемен полет с инструктор. Всичко това предлагаме в нашето училище flytheearth.com

От какво е направен парапланерът (крилото) и няма ли опасност да се скъса в небето?

- Крилото е направено от лек материал (rip stop, 35гр кв.м.) и тежи около 5 кг. Може да издържи много по-голямо натоварване от колкото нашето физическо тяло и на практика е неразрушимо във въздуха.

От какво зависи успешният полет? Каква дисциплина е нужна във въздуха?

- Успехът зависи от това дали сме подготвени технически, дали имаме подходящия клас крило спрямо уменията и опита, от метеорологичните условия и от решенията, които ще взимаме във въздуха. Навярно това са едни от основните фактори. За дълъг полет от порядъка на 10 часа ще ти се наложи да вземеш стотици важни решения, доста повече отколкото ще ти се наложи да вземеш като шеф на бизнес компания за година, например. Именно затова летенето развива комплексно съзнанието и мозъка на човек.

Къде са най-красивите места за полети в България?

- Много са, но определено над Рила, Пирин и морския бряг можете да се насладите на наистина ослепителни гледки.

Къде за теб е най-красивото място за полет в света?

- Ако трябва да съм откровен, за мен най-красивото място е това, на което още не съм бил, така е устроен нашият мозък J Иначе от тези, на който съм бил - Северен Пакистан района на К2  и Напали Коуст Кауай.

Какви интересни небесни полети ти предстоят тази година?

- Те са свързани с планирането на няколко проекта в България, които все още са тайна и такива в Нова Зеландия. Също така да скачам повече с wing suit! (бел. Ред. - вид екстремен спорт, вариант на парашутизма, при който се правят скокове от голяма височина в костюми, добавящи допълнителна площ към площта на човешкото тяло, подпомагайки планирането във въздуха).

----------------------

Веселин Овчаров е най-добрият български акропилот и двоен световен рекордьор по инфинити тъмблинг в синхрон. През 2013 г. заедно със сръбския си колега Петар Лончар изпълняват над 180 превъртания в небето с парапланери и поставят световен рекорд в тази дисциплина. Две години по-късно към тях се присъединява чеха Онджей Прохазка и тримата заедно успяват да изпълнят 126 синхронизирани тройни превъртания. В момента Весо Овчаров държи и националния рекорд по дължина на прелет - 344 км, поставен края на 2015 г в Кишада, Бразилия.

Заедно с негови колеги имат школа по парапланеризъм и организират полети у нас и в чужбина www.flytheearth.com

Категория: