Съобщение за грешка

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/tbmaga/public_html/vacancia/includes/menu.inc).

Спорт и бира – перфектна комбинация

Дори и когато сте във ваканция сме убедени, че ако държите на добрата си кондиция, не спирате със спорта и любимите тренировки, които ви дават тонус да се радвате на лятото и свободното време. И не е задължително винаги да сме във фитнес салона. Ние, например, харесваме също активните занимания на открито, които освен, че поддържат спортната ни форма, ни зареждат с много положителни емоции – обичаме да караме колело (въпреки, че често го ползваме и за превозно средство, но така съчетаваме две в едно), гребем с каяк и яхаме сърф на морето, обичаме да се катерим по красивите български планини или дори просто да ходим със стегната крачка… А ако ваканцията все още не е дошла, то час активно занимание след работа освен всичко останало, ще ни отърси от работното напрежение и стреса.

След всички активни занимания усещате ли онази приятна умора, която ви кара да поседнете и да отдъхнете? Е, в този момент ние ви предлагаме заедно да изпием … чаша бира. Да, добре прочетохте – изпотена чаша с бира след тренировка!

И не защото търсим екстравагантно предложение, а защото пивото е много полезно в такъв момент. Учените са доказали, че комбинацията на минералите и витамините в бирата помага за по-бързото възстановяване на водния и електролитен баланс на тялото след физически натоварвания и спомага за изхвърлянето на отпадъчните продукти и млечната киселина от мускулите, което предотвратява крампи и мускулна треска.

Със сигурност знаете, че в бирата има само напълно натурални съставки - вода, хмел, малц и пивни дрожди (популярни като бирена мая). Именно благодарение на естествените си суровини, пивото съдържа редица благоприятни за организма вещества, които се запазват при процеса на производство.

Известният ни диетолог проф. д-р Донка Байкова цитира австрийски учени, които препоръчват особено безалкохолната бира като подходяща алтернатива на класическите фитнес напитки, именно заради високото съдържание на минерали, съчетано с изотоничен ефект. 

И ако сте от тези, които следят всяка калория, която приемат, е добре да знаете, че в 100 мл. стандартна бира има около 43 калории, а при безалкохолната са само 20-22.

Сега с големи букви ще напишем, че казаното по-горе е валидно само при УМЕРЕНА УПОТРЕБА на кехлибарената напитка. Както българската поговорка повелява: "Мъдростта е в мярката". Ако след тренировка седнете с приятели и изпиете няколко бири, ефектът ще се превърне в дефект.

Няколко „здравни” факти за бирата

- Според американския журнал по кардиология, една чаша бира на ден повишава нивото на "добрия холестерол".

- Умерената консумация на пиво намалява риска от исхемична болест на сърцето и предпазва от други сърдечни заболявания.

- Пивото е и изключително богато на антиоксиданти, които поради високото съдържание на вода в пивото, се усвояват лесно и бързо. Ето защо след една изпита бира, съдържанието им значително се покачва, а благодарение на тях се намалява риска от инфаркт и се потиска образуването на тромби в кръвта.

- Бирата ускорява обмяната на веществата в организма и спомага за подмладяването на клетките. Ето защо хората, които редовно пият бира в умерени количества, остаряват по-бавно от тези, които изобщо не пият бира. Геронтолозите смятат, че 1-2 чаши пиво дневно забавят стареенето на тялото.

- Учените са установили, че хората, които приемат умерено количество бира са по-жизнени, по-щастливи и по-позитивни. Затова в някои скандинавски страни бирата се възприема като антидепресант. Е, ние си мислим, че въпреки различните статистики, българите сме достатъчно позитивни хора и споделянето на чаша бира с приятел след активни занимания, може да се превърне в традиция. Нали не сте забравили обаче – само в УМЕРЕНИ КОЛИЧЕСТВА!smiley

Сега е време да ви кажем „Наздраве”!

 

 

 

 

Категория: