Съобщение за грешка

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/tbmaga/public_html/vacancia/includes/menu.inc).

Пясъчните царици на Аркутино

Със сигурност, ако сте ходили по южното Черноморие в региона на Аркутино, Каваците и Ропотамо, сте ги виждали – това са пясъчните лилии, тези красиви бели цветя, които растат в дюните на тези места и с право ги наричат „Царицата на цветята” или още „Морски нарцис”. Това лято ние им се наслаждавахме по пясъците на един от любимите ни български плажове „Аркутино”, където винаги се връщаме с удоволствие.

Тази изключително изискана бяла царица с латинското име Pancratium maritimum е многогодишно луковично растение, като някои от субпопулациите са много, но като цяло този вид е представен от ограничен брой корени, поради което е защитен от Закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на България. Любопитен факт, че растението е застрашено единствено по българските и част от северните турски брегове на Черно море. В останалата част на Европа, където също присъства по Средиземноморието, е изключително добре разпространено и оформя сериозни популации.

В България има и специален резерват "Пясъчна лилия", обявен още през 1962 г. върху площ от 0,6 хектара, с цел да се запази едно от най-големите естествени находища на пясъчна лилия и намира в местността "Каваците", като през тази година са предприети действия за осигуряване на достатъчна площ за разселването на пясъчната лилия.

Останахме обаче изключително приятно изненадани, как малки и големи, които отиват към плажа на Аркутино, им се радват и ги снимат. И искрено вярвам, че никой не си позволява „тайно” да ги откъсва, за да преживеят едва няколко дни, затворени с хотелската му стая… Та коя принцеса заслужава затвор?

Листата на пясъчната лилия са едри, светлозелени и блестящи, без дръжки и дори когато растението не цъфти, го правят много привлекателно. Цветовете, които са около десетина, са на висок цветонос. Те са едри, бели и много елегантни. Ароматът им е изключително лек и изискан, и ако вдишате по-дълбоко, ще усетите далечно омайващ мирис на ванилия. Въпреки, че едва ли ще чуете, заради вечния бриз и шумът на вълните край морето, специалистите казват, че при отварянето на цветовете се чува ясно доловим пукот… Заслушайте се, може и да сте късметлии, въпреки, че ние не успяхме:)

Плажът "Аркутино"

И след като се снимате за спомен с пясъчната царица, може да се отпуснете на плажа на Аркутино. Защо ни е любим? Защото, колкото и хора да има дори и най-активния сезон, на този плаж никога не става лудница. Когато и да отидете, винаги ще намерите свободни шезлонги и чадъри, както и достатъчно място на свободните зони. И няма краката на комшията да се опират в главата ви и да слушате разправията на съседната блондинка, например:). (Всъщност на този плаж батките и русите силиконки ги няма, нещо не го уважават и по-добре).

Харесваме самото море и пясъка там, както и чистата вода. Обичаме следобед да пием мента и ядем от вкусната храна в плажния бар, защото целият персонал е много любезен, винаги усмихнат и с много премерено чувство за хумор. Обичаме плаж „Аркутино”, защото е чист и поддържан, и кошчетата за боклук никога не преливат. Колкото и да е странно, никой не си позволява да боде фасове в пясъка (!). Значи можело?!

А за тези, които не искат да губят и ден, без да поддържат фигурата си има единствения фитнес на отрито по Черноморието, както и различни водни забавления.

Спътникът

Това лято ви разхождаме до някои любими места по нашето Черноморие с нашия основен спътник изцяло новия Huyndai i30, който се оказва все по-добър избор за такова пътуване – паркира се много лесно, защото е компактен, в същото време има много място за багаж, в жегите охлажда купето за секунди, пускаме го на автопилот и в задръстванията си „кара” сам и харчи малко – около 5,3 л./100 л.

Категория: