Съобщение за грешка

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/tbmaga/public_html/vacancia/includes/menu.inc).

Metaxa - зимни вечери с топлина от слънчева Гърция

Докато сме в очакване на лятото с чаша в ръка, в която се разхожда тъмно кехлибарена напитка ще отскочим до слънчева Гърция и то в далечната 1880 г., за да се срещнем със Спирос Метаксас - търговец, винопроизводител и собственик на механа, чийто неспокоен дух го пренася от най-големия гръцки остров Кефалония в Пирея. Заедно с брат си стават собственици на обширни лозя в южна Атика. Но Спирос не се задоволява само да прави вино - започва да експериментира, като миксира вина и ги дестилира в новооткритата си дестилерия. Критериите му за нещо специално, което обаче да хареса на всички, са високи и затова започва да прави десетки експерименти. Най-накрая се появява напитка, която го кара да се усмихне и да я бутилира. Поставя отличителен и ярък етикет и я нарича просто Metaха - култова напитка, която се превръща в един от посланиците на Гърция. По време на строежа на първата дестилерия работниците откриват древна монета, с изсечен образ на войник от битката при Саламин. Спирос приема това като поличба и поставя образа от монетата на всеки етикет, като символ на компанията.

Голямото световно пътешествие

Всъщност първата бутилка Metaxa излиза на пазара през 1888 г. Смелите планове на Спирос обаче се простират извън пределите на родината и през 1893 марката е вече в Русия, България, Сърбия, Централна Европа, дори Арабския свят. Светът буквално полудява по гръцкото творение. Предприемчивият грък действа с размах - скоро открива дестилерии в Одеса и Истанбул. През 1900 г. бутилките Metaxa правят своето първо плаване на кораб към САЩ е вече факт, а напитката става известна като «летящото бренди». Следващите десетилетия са буреносни за много бизнеси в Европа и на Балканите, но Metaxa е единственото гръцко предприятие, което оцелява и през двете световни войни.

Минало и настояще

Отпиваме глътка Metaxa, усещаме онзи елегантен еликсир, който се разлива буквално в цялото тяло и виждаме как съвремието и миналото вървят ръка за ръка.

За съжаление, Спирос Метаксас умира твърде млад, но има достойни наследници. През 60-те години, неговите внуци Илия и Спирос-младши, дават нов тласък на марката, превръщайки я вече в институция. Илия е енолог, а Спирос отличен търговец и маркетингов гений, който рекламирайки главно в спортни мероприятия и успява да популяризира марката вече в целия свят. През 1968 г. семейството открива настоящата фабрика в Кифисия, Атина. И въпреки, че там господства супер модерно и технологично оборудване и производство, Metaxa се прави неотлъчно по старата рецепта на Спирос Метаксас.

Щипка магия

Основното вино за дестилиране се произвежда от сортовете Сабатиано, което е и база за традиционното гръцко трапезно вино рецина. Използват се още сортовете Султанина и Черен Коринт, които са десертни и са без семки, и от тях се правят най-вече стафиди. Преди дестилация виното се подсилва до 18 -24 об. % алк. и този микс се дестилира, за да се получи алкохол с характерен букет. В зависимост от дестилационната система се получава алкохол със сила от 52 до 86 об. % алк. Отлежаването във френски дъбови бъчви.

След първия период на отлежаване се прилага методът, открит от Спирос Метаксас. Шест месеца преди бутилиране, по пътя си към блендиращите съдове, брендито преминава през филтърен слой от билки и подправки, между които и листа от рози. Именно тук се случва магията. Следващият етап е съчетаването на брендито с мускатово вино от Самос, Лимнос и Патра, което се извършва в огромни бъчви. Виното предварително отлежава в продължение на най-малко две години и освен че си променя цвета се насища на типичния за мускатовото вино аромат на тамян, ядки, подправки и цветя и добива сладък, богат и плътен вкус.

Колко ли експеримента е правил Спирос, за да достигне до този уникален вкус и аромат, който сега ни кара да мечтаем и да обикаляме света само с чаша Metaxa в ръката? Едва ли някой знае точно, но ние му благодарим, защото и в тихите вечери, и при празничните фойерверки имаме спътник – чаша звездна напитка!

Любопитно

-        През 1985 г. Metaxa (Метакса) е първата спиртна напитката летяла и дегустирана в Космоса.

-        Днес марката продава годишно повече от 15 млн. бутилки от своите продукти в над 60 страни по целия свят.

-        През 1989 г. компанията е купена от британската група Grand Metropolitan (сега Diageo), а от 2000 г. е част от Remy Cointreau.

 

Категория: