Съобщение за грешка

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/tbmaga/public_html/vacancia/includes/menu.inc).

Когато Коледа ухае по свeта - втора част

Знаете ли, че традицията на коледните картички тръгва от Англия? Те се появяват през ХV век, но по-широко разпространение получават през XVІІІ век, когато се развива печатарството и литографията. Всеки изпраща картички на познатите си и във всяка къща те се окачват над камината. В домовете се украсяват елхи, а децата сядат усърдно да пишат писма до Дядо Коледа (Santa Claus). Вечерта преди Коледа децата вървят по улицата и пеят, a в замяна получават малки подаръци или бонбони. В къщи, всеки малчуган поставя голям чорап до леглото си, за да може Дядо Коледа да остави в него подаръци и лакомства.

На 25 декември цялото семейство се събира за Коледен обяд. На острова нито една трапеза не остава без традиционната пуйка с кестени и прословутият пудинг със сливи (който се приготвя седмици по-рано). В направата му участва всеки член на фамилията и особено децата, които забъркват сместа за пудинга и си пожелават нещо. От стари времена в него се крият различни предмети, които носят късмет – пръстен за брак, монета за богатство, напръстник за спестовност, котва за сигурно пристанище, малки стрелички за късмет.

12 дни преди Коледа в Ирландия започват празниците (Merry Christmas) и този период се нарича little Christmas или „малката Коледа“. В нощта на Рождество на перваза на прозорците се поставя свещ, която гори до другия ден. Преди да отидат на нощната литургия, ирландците оставят чаша с уиски за Дядо Коледа, а за северните елени моркови. В деня на Коледа се отварят подаръците и семействата се събират на коледен обяд. На 26 декември се празнува “Stephen’s days”- Стефанов ден и много ирландци посвещават деня на конни състезания, където правят залагания.

В селата младите момчета, покрити със слама, пеят и свирят от къща на къща, а стопаните им дават дребни монети. На 6 януари е „женската Коледа“ - тогава ирландските пъбове са пълни само с жени, които здраво се веселят, а мъжете остават у дома.

В Холандия добрият старец се казва Св. Никола и акостира с кораб в Амстердам на 6 декември, придружен от ...Черен Петър. Когато стъпи на земята, Св. Никола яхва коня си, а Черният Петър го води за юздите, и начело на голяма процесия отиват на среща с Кралицата.

Черен Петър води много важен тефтер, в който отбелязва всички добри дела и пакости през годината. Послушните деца получават подаръци, а немирниците удари с камшика за коня. Св. Никола може и да се спусне през комина, а децата винаги оставят обувките си пред камината, за да сложи подаръците в тях. Понякога старецът скрива подаръците и малчуганите трябва да търсят следите му, но малки стихчета им показват правилната посока.

Когато всичко е открито може да се пристъпи към „Сладкиша на буквите“ - който е или с инициалите на фамилията или с инициалите на всеки от фамилията.

 

Категория: 

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; backup_file has a deprecated constructor in /home/tbmaga/public_html/vacancia/sites/all/modules/backup_migrate/includes/files.inc on line 205