Съобщение за грешка

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/tbmaga/public_html/vacancia/includes/menu.inc).

Когато Коледа ухае по света - първа част

Коледа е навсякъде. Усещаме нейните специфични аромати, а във въздуха витае цветно празнично настроение. Изкушенията са много. Хората като че ли стават по-добри, а и самите ние отваряме повече сърцата си. Ние пък се качваме на шейната на Дядо Коледа и се впускаме в празнично пътешествие, за да надникнем зад прозорците на домовете, да седнем на трапезите и да опитаме от вкуснотиите, да изпием напитка на празничните пазари с непознати и да видим какви са традициите в различните краища на света. Потегляме!

Именно в Германия преди 400 години се появява първото коледно дръвче – Tannenbaum и оттогава то става символ на Коледа в много държави по света. В северната част на страната Св. Никола (St. Nicolas) слиза от небето с шейна и донася подаръците още на 6 декември, а в южната Дядо Коледа раздава подаръци само на послушните деца (една ли има непослушни:). Коледните сладкиши изобилстват, но във всеки от тях има марципан, който им придава неповторим вкус. Домакините се захващат с най-важното си творение - „Къщата на вещицата“, която се прави именно от марципан или пандишпан. Покривът е покрит със захаросани плодове и поръсен със снежна пудра захар, а на прозорчето се слага запалена свещичка.

Разбира се, за празника е задължително греяното вино – прословутото (gluhende Wein), коледен хляб (Christbrot), препечени бретцели и коледния кейк - Christstollen.

В Австрия Коледа е най-важният семеен празник. Началото се слага на 1 декември, когато домакините изработват коледен венец и го закачват на входната врата. През декември във Виена се откриват десетки празнични базари, украсата не се пести, и всички дървета изглеждат като от приказките. В центъра на града се организира и базарът на детето Исус, където децата ядат печени кестени, пързалят се на ледената пързалка, облечени в приказни костюми на животни или герои. Не пропускат да се качат и на специалното влакче, а преди да тръгнат написват желания си на специално табло, където ще ги намерят Дядо Коледа и малкият Исус. На 24 декември малчуганите задължително излизат на разходка с баба и дядо, докато родителите украсяват тайно от тях коледната елха. На 24 декември вечерта всички, ресторанти, заведения, кина и театри затварят врати, защото всички у дома и празнуват там.

Във Франция доста преди Коледа започва да жужи празнична суматоха. Украсяват се фасадите на кметствата, на площадите се поставя голяма елха, а дърветата по всички централни улици блестят от светещи гирлянди. Започва истинско състезание по най-оригинална украса на витрините на големите магазини и молове. На Бъдни вечер всички сe събират около масата, на която са сервирани големи стриди и вкусен гъши дроб. В полунощ семействата отиват на Коледна литургия. Тогава Дядо Коледа идва от небето с шейна и оставя подаръците под елхата, а на другата сутрин децата се надпреварват да тичат към нея. На Коледа цялото семейство се събира на празнична трапеза, в чийто център достойно място заема печена пуйка или петел. Десертът най-често е bûche glacée – коледно руло с шоколад, кестени, сметана, плодове.

В Прованс след нощната литургия от някои морски църкви тръгва процесия от моряци и рибари, които оставят пред кметството кош, пълен с риба в знак на благодарност към Младенеца. Според традициите вечерята на бъдни вечер трябва да завърши с 13 десерта, които символизират Исус и 12 те апостоли.

 

Категория: