Съобщение за грешка

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/tbmaga/public_html/vacancia/includes/menu.inc).

Гьокчеада - дивото зове!

В последните години турският остров Гьокчеада се превърна в рай за тези, които обичат да комбинират вятъра, дъските и вълните, а заедно с това активно да се отдадат на свободно време, необезпокоявани от нашествието на модерната цивилизация. Островът се намира в европейската част на съседката ни, като километрите до там са точно толкова, колкото до северната част на нашето Черноморие от столицата - около 550 километра. Пътуването до там преминава през граничния пункт Капитан Андреево, като са надявате да няма много опашка при колите. На влизане в Турция през Капъкуле излизате на магистрала и трябва да изберете посока Чанакале (Canakkale), заобикаляте по околовръстното на Одрин (Edirne). Пътят е много хубав и е достатъчно да следвате навсякъде табелите за Чанакале. Имайте предвид, че ограниченията за скоростта са 90 км/ч за второкласната пътна мрежа и 130 км/ч за магистралните пътища. Не рискувайте да ги превишавате, защото глобите са повече от солени. На 2 км преди Ечеабат (Eceabat) има кръстовище с кръгово и там е отбивката към малкото пристанище Кабатепе (Kabatepe), откъдето трябва да завиете на дясно, за да се качите на ферибота към Гьокчеада. Имайте предвид, че за това пътешествие ще са ви нужни около 7-8 часа общо. 

Еклектика

Когато най-сетне пристигнете на Гьокчеада ще бъдете изумени от запазената автентичност на острова - на цялата площ има само един новопостроен хотел и няколко изоставени проекта - пълна противоположност на нашето бетонирано и оцветено с безвкусни рекламни чадъри море, което в последно време все повече ни отблъсква. Основната причина се крие в това, че островът е бил известно време военна зона, а след това е обявен за биорезерват и съответно всичко, което се отглежда на него, получава този статут. 
Малкото еклектично градче, което носи името на острова се намира в неговия център - на 6 км от пристанището на 12 км от плажа Айдънджък. В него можете да видите всичко от културата на съседката ни, като това включва всички вкусни десерти, рибен пазар, както и няколко местни ресторанта, в които можете да хапнете хубаво агнешко и още много приятни ястия сготвени с местни продукти.

Девствена природа

Гледката обаче е леко пустинна, тук няма изумяващи картини, готови за корици на световни туристически издания. А и местните бягат от това като от дявола. Освен градчето има няколко разпръснати села, в които може да се намери квартира за пренощуване на скромна цена. В едно от тези села има много българи, които са се заселили след смяната на режима и не трябва да се учудвате, ако някой случайно ви заговори на български. Именно затова лесно можете да се разбирате с местните хора. За храна може да се снабдявате от малките магазини, които се помещават в самите къщи, а домакините, при които отседнете, ще ви нагостят щедро и много вкусно – всичко приготвено от тях самите - като започнем от невероятно вкусният хляб, който всички пекат в малки собствени фурни, изобилие от мезета, богати салати, печени и задушени меса с екзотични аромати и пикантни подправки, пилафи, сладкиши и още много изкушения - истински рай за сетивата.

Островът е опасан от красив криволичещ асфалтов път, от който се отварят много приятни гледки - от пустинните хълмове, през няколко дълги плажа, до красиво подредени със зърнени култури полета. За да му се насладите напълно и да може да видите всичко, за да го обиколите ще ви отнеме около два дни, но няма как да останете недоволни.

Рай за кайтсърф и уиндсърф

Причината, за която кайтсърфистите и уиндсърфистите предпочитат острова, е термичният вятър, който през летните месеци брули хълмовете му от посока североизток. Двата плажа за упражняване на спортовете се намират в източната му част, като единия гледа точно в тази североизточна посока и там има и завидно количество вълни – мечта за всеки сърфист. Другият плаж е срещу него на около километър разстояние и в повечето случаи е с напълно гладка вода. Пътят за него преминава през голямо вътрешно солено езеро, в което през повечето време е пълно с птици.

Името на острова е комбинация от думата за остров - "ада" и древната дума "гьокче", която означава синьо небе или богиня на небето. Това лесно обяснимо, тъй като там много трудно можете да забележите облаци. Другото старо име на острова е Имброс, защото много дълго време е бил във владение на Гърция. В древна Византия съседните Лимнос и Имброс са смятани за мястото на бога на металургията. През годините двете страни спорят постоянно за острова, но през 70-те той официално преминава в турски ръце, като и до момента в него има и гръцко население. Най-високата точка на острова е завидните 673 метра.

Гьокчеада е перфектно място за риболов, но ако използвате харпун е необходимо да има местен човек с вас. Но и да нямате късмет, на пазара ще намерите огромно разнообразие от наистина прясна риба, хваната преди часове, защото това е един от основните източници за доход на местните. Естествено гледайте да сте там по-рано, защото после всичко свършва, а дори преди обяд пазарът е приключил. 

Мястото наистина може да ви откъсне от цивилизацията, по начин, по който трудно може да бъде описан. Все едно попадате в други времена. Спокойствието, което цари сред девствената природа, както и благият нрав на местните хора са нещата, които ще оцените още при стъпването на острова. А дори и да не сте запалени спортисти, вятъра винаги може да бъде избегнат, защото по-приятните за окото места са от подветрената страна.


В Гьокчеада има два основни спота за каране на кайт и уиндсърф – с равна вода плаж Aydincik и с вълни до 1.5-2 м. на плаж Eselek. Между тях има плитко солено езеро, което пресъхва през лятото. Активният сезон е от май до октомври.

Спот с гладка вода (offshore) - Условията са перфектни за напреднали, които искат да усъвършенстват трикове или да работят върху скорост от сутрин до 14.00 часа и за начинаещи в следобедните часове, когато вятърът отслабва. Дъното в залива е пясъчно и абсолютно безопасно.
Прието е кайсърфистите да карат подветрено спрямо уиндсърфистите, за да избегнат потенциални рискове при изпускане на крилото във водата.

Спот с вълни (onshore) – Условията са подходящи за уиндсърфисти и кайтсърфисти от всички нива, желаещи да карат на вълни. Заливът е много голям, пясъчен и абсолютно безопасен за райдърите и оборудването.

Secret spots (side shore) – В Гьокчеада има няколко уникални сайдшор спота малко по-отдалечени от основните места за каране, където може да ви заведем, ако търсите неизвестното и сте готови за нови предизвикателства.

За контакти с училище Gokceada Kitesurf, Турция

088 9999 625, Петко Пейчинов, ppeychinov@gmail.com

Снимки: Gokceada Kitesurf

Категория: