Съобщение за грешка

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/tbmaga/public_html/vacancia/includes/menu.inc).

Да стъпиш на гениталиите на бик за късмет!

Няма как да отидете в Милано и да не минете през един от символите на града - галерията „Виктор Емануел” (Galleria Vittorio Emanuele II) – най-престижният търговски пасаж в центъра на града, където се редят едни от най-скъпите световни италианти брандове, редувайки се с ресторанти, кафенета книжарници, антикварни магазини. За да влезете в тези магазини ви трябва известна смелост и „дебела” кредитна карта.

Освен заради впечатляващата архитектура, си заслужава да посетите тази галерия и заради сбъдването на желания.

Галерията носи името на първия крал на обединена Италия - Виктор Емануил II (1861 - 1878). Строителството на сградата отнема 11 години - от 1867 до 1878 г.

За да се построи сградата, е трябвало да се разруши стара, историческа част на града, което никак не се харесало на миланезите. Но когато след 11 години, през 1878 г. се появява този архитектурен шедьовър, те се влюбват в нея и я превръщат в предпочитано място за срещи. Често я наричат "Салона на Милано".

За съжаление архитектът на галерията Джузепе Менгони има трагична съдба. Той пада от покрива на сградата едва няколко дни преди нейното откриване, но въпреки това, успява да види успеха на своето творение.

Търговският център има формата на латински кръст, висок е 47 м, а куполът му е изграден от желязо и стъкло, като в центъра се образува осмоъгълен площад. Именно там се събират 3 от 4-те герба са на трите столици на кралство Италия: вълкът е символът на Рим, бикът на Торино и лилията на Флоренция. Милано е изобразено с бяло знаме с червен кръст.

Според старинно поверие, ако стъпите с пета на гениталиите на бика и си пожелаете нещо, а след това се завъртите три пъти – то ще се сбъдне. Няма как да изпуснете мястото, защото туристите не спират да се редят на опашка там и да се въртят... И ние не пропуснахме да изпълним това поверие, след като чинно изчакахме на опашка. Пожелахме си списанието ни да пребъде:)

Пасажът свърза пеша две от най-значимите забележителности в Милано - Миланската катедрала Duomo и операта Ла Скала.

 

Категория: