Промените в климата имат сериозно значение за гражданите

Експерти от министерства и агенции, неправителствени организации и посолства се включиха в дискусията "Промените в климата и значението им за институциите и гражданите в България”, организирана от представителството на Европейската комисия в България, международната природозащитна организация WWF и фондация „Европейски екологичен фестивал”, като част от „Коалиция за климата България”.

Кристалина Георгиева, комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи на Европейския съюз, обясни - «Вече живеем в свят, в който климатичните промени са реалност и трябва да се приспособим към тях. Трябва да направим така, че температурата да не се вдигне с повече от 2 градуса”. Между 1975 и 2009 г. бедствията са се увеличили пет пъти. За последните 10 години в Европа при бедствия са загинали 100 хил. души и са нанесени щети за 150 млрд. евро. Само през 2003 г. са загинали 70 хил. души в Европа заради горещините.
България е усвоила само 20% по програма за превенция на наводнения. В същото време застрахователните компании имат роля, защото ако даден обект не може да бъде застрахован заради положението си, изграждането му няма как да се осъществи.

Моля коментирайте