Митове за кръводаряването

На 29, 30 и 31 март от 11.00 до 16.00 часа мобилен екип за кръводаряване на Националния център по трансфузионна хематология отново ще бъде на разположение на всички желаещи да дарят кръв в Сити центъра. Досега в инициативата на НЦТХ и CCS се включиха 200 души, а 140 от тях дариха кръв в помощ на тежко болни и пострадали пациенти. За кръводаряването обаче има доста неясноти, кото Доцент Андреев, директор на Националния център за трансфузионна хематология (НЦТХ) представя. Ето някои митове, известни в общественото пространсто.

Мит 1: Чрез кръводаряване има риск от инфекции и дори заразяване със СПИН.
Факт: Погрешно. При кръводаряване не може да се заразите с каквито и да било болести. Всички игли и инструменти за провеждане на манипулацията са стерилни, а конфигурацията на медицинските изделия за кръводаряване е такава, че не е възможно да се използват повторно.

Мит 2: Кръводаряването е болезнена процедура.
Факт: Погрешно. Даряването на кръв не е болезнено. Ще усетите само убождането от иглата, което е неизбежно.

Мит 3: Не може да се дарява кръв често.
Факт: Неточно. Здравият мъж може да дарява кръв до пет пъти, а жените до четири пъти годишно с минимално разстояние от поне 60 дни между всяко кръводаряване.

Мит 4: Един човек може да дари, колкото кръв е нужно за лечението на негов близък.
Факт: Погрешно. Един човек може да дари 450 мл кръв веднъж на 2 месеца. За една операция на сърце в най-добрия случай са нужни около 3-4 банки кръв от по 450 мл.

Мит 5: Кръводаряването ще отслаби имунитета ми; ще повлияе на кръвното налягане; ще понижи кръвната захар; ще понижи общото ми здравословно състояние.
Факт: Погрешно. Имунитетът на организма не може да бъде засегнат при даряване на кръв. Би трябвало да сте здрави, за да дарите кръв, да не приемате инсулин или други подобряващи здравето препарати.

Мит 6: Не може да дарите кръв преди да сте се нахранили.
Факт: Вярно. Трябва да сте се нахранили добре най-малко 4 часа преди кръводаряване.

Мит 7: След кръводаряване, задължително трябва да си вземете ден почивка.
Факт: Неточно. След кръводаряване наистина ще ви дадат бележка, с която може да извините отсъствието си от работа за същия ден, както и за следващия. Ако бъдем реалисти, след кръводаряване може да се върнете към съвсем нормален ритъм на живот, но трябва да се погрижи за следното:
- Пийте поне 10-12 чаши вода, включително сокове в рамките на 24 часа след кръводаряване.
- Избягвайте излагането на слънце.
- Избягвайте да шофирате в следващите 2-3 часа.
- Избягвайте пушенето в следващите 2 часа. То така или иначе не е полезно за вашето здраве.
- Избягвайте употребата на алкохол в следващите 24 часа.

Моля коментирайте